Ahoj! podzime | Svět Pozemků

Ahoj! podzime

Podzim, to kouzelné období mezi horkým létem a chladnou zimou, nás vítá svými pestrobarevnými krajinami a zvláštním atmosférickým kouzlem. Je to doba, kdy se příroda připravuje na klidný odpočinek a my sami začínáme vnímat větší hloubku a proměnu světa kolem nás. 23. září 2023 je dnem, kdy začíná podzimní rovnodennost a já pevně doufám, že to bude podzim krásný, teplý a ještě plný slunečních dnů.

Proměna barev a atmosféra

Podzim je především spojený s proměnou barev v přírodě. Listy stromů, které se po celé léto zelenaly, nyní začínají získávat nádherné odstíny červené, oranžové, žluté a hnědé. Celá krajina se mění v ohnivou paletu, která nás nenechá chladnými. Procházka lesem nebo parkem se stává procházkou mezi uměleckými díly přírody, kde každý list je malbou samotného života. Atmosféra podzimu je zvláštní kombinací nostalgie a klidu. Klesající teploty a stále se zkracující dny nás nějakým způsobem přinutí zpomalit. Podzimní deště a vítr vytvářejí romantickou kulisu pro tiché chvíle, kdy si můžeme vzít čas pro sebe, rozjímat, číst knihu nebo jen pozorovat kapky deště na okně.

Sklizeň plodů a bohatství přírody

Podzim je také dobou sklizně plodin. Polní plodiny, ovoce a zelenina dozrávají a jsou připraveny na sběr. Sklizeň je symbolem tvrdé práce a péče, kterou lidé věnovali během celého roku, aby mohli nyní sklízet bohaté plody svého úsilí. Je to doba hojnosti a zároveň příležitost k ocenění pracovitosti a výsledků.

Aktivity a radosti podzimu

Podzimní období nám také nabízí mnoho aktivit a radostí. Stačí si vzít košík a jít na houby, projet se na kole kolem barevných cest, sklízet jablka na ovocných sadech, nebo si užít teplý nápoj s vůní skořice a hřebíčku. To vše jsou činnosti, které nám pomáhají propojit se s přírodou a těšit se z jednoduchých radostí života.

Podzim je časem, který nám přináší nejen vizuální krásu, ale také příležitost pro osobní reflexi, tvorbu a užívání si maličkostí života. Je to doba, kdy se příroda loučí se svým letním plněním a připravuje se na odpočinek, a my můžeme jít jejím příkladem tím, že se zastavíme, zamyslíme se nad svým životem a oceníme krásu jednoduchých okamžiků.

Podzimní příroda nám připomíná cykličnost života a nepřetržitý proces proměny.

Báječný recept na hruškový koláč

Na těsto: mouka pšeničná polohrubá - 250 g, moučkový cukr - 125 g, máslo - 125 g (lze nahradit Herou), špetka soli, vejce - 1 ks, strouhanka - jemná
Na náplň: hruška - 2 ks, jablko - 1 ks, zakysaná smetana - 1 kelímek, vejce - 2 ks, moučkový cukr

Postup

  • Připravíme si křehké těsto: Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse.
  • Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a šikovně prsty jedné ruky prohněteme. Tuk se spojí s moukou a vejcem. Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout.
  • Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje. Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vtlačíme do formy a vymáčkneme vyšší okraje.
  • Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme jemnou strouhankou.
  • V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C.
  • Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivka být nemusí, nebo postačí jenom ořechy).
  • Kysanou smetanu prošleháme s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč.
  • Vložíme do trouby a 40 minut pečeme při 180 °C tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky. Je hotovo a můžeme si na koláči smlsnout ještě za tepla.

Dobrou chuť a užijte si pohodu podzimních dní.

Další novinky

article.mainimg-alt

Kouzlo Halloweenu

Halloween, často známý jako Večer všech svatých, přináší každoročně vzrušující mix strachu, radosti a kreativity.

Přečíst

nejnovější
nejnovější

31.10.2023

article.mainimg-alt

Vodní síla české krajiny

Vodní nádrže hrají v České republice zásadní roli, a to nejenom z hlediska zásobování vodou a energetiky.

Přečíst

19.10.2023