Ahoj! podzime
Podzim, to kouzelné období mezi horkým létem a chladnou zimou, nás vítá svými pestrobarevnými krajinami a zvláštním atmosférickým kouzlem. Je to doba, kdy se příroda připravuje na klidný odpočinek a my sami začínáme vnímat větší hloubku a proměnu světa kolem nás. 23. září 2023 je dnem, kdy začíná podzimní rovnodennost a já pevně doufám, že to bude podzim krásný, teplý a ještě plný slunečních dnů.
Proměna barev a atmosféra
Podzim je především spojený s proměnou barev v přírodě. Listy stromů, které se po celé léto zelenaly, nyní začínají získávat nádherné odstíny červené, oranžové, žluté a hnědé. Celá krajina se mění v ohnivou paletu, která nás nenechá chladnými. Procházka lesem nebo parkem se stává procházkou mezi uměleckými díly přírody, kde každý list je malbou samotného života. Atmosféra podzimu je zvláštní kombinací nostalgie a klidu. Klesající teploty a stále se zkracující dny nás nějakým způsobem přinutí zpomalit. Podzimní deště a vítr vytvářejí romantickou kulisu pro tiché chvíle, kdy si můžeme vzít čas pro sebe, rozjímat, číst knihu nebo jen pozorovat kapky deště na okně.
Sklizeň plodů a bohatství přírody
Podzim je také dobou sklizně plodin. Polní plodiny, ovoce a zelenina dozrávají a jsou připraveny na sběr. Sklizeň je symbolem tvrdé práce a péče, kterou lidé věnovali během celého roku, aby mohli nyní sklízet bohaté plody svého úsilí. Je to doba hojnosti a zároveň příležitost k ocenění pracovitosti a výsledků.
Aktivity a radosti podzimu
Podzimní období nám také nabízí mnoho aktivit a radostí. Stačí si vzít košík a jít na houby, projet se na kole kolem barevných cest, sklízet jablka na ovocných sadech, nebo si užít teplý nápoj s vůní skořice a hřebíčku. To vše jsou činnosti, které nám pomáhají propojit se s přírodou a těšit se z jednoduchých radostí života.
Podzim je časem, který nám přináší nejen vizuální krásu, ale také příležitost pro osobní reflexi, tvorbu a užívání si maličkostí života. Je to doba, kdy se příroda loučí se svým letním plněním a připravuje se na odpočinek, a my můžeme jít jejím příkladem tím, že se zastavíme, zamyslíme se nad svým životem a oceníme krásu jednoduchých okamžiků.
Podzimní příroda nám připomíná cykličnost života a nepřetržitý proces proměny.
Báječný recept na hruškový koláč
Na těsto: mouka pšeničná polohrubá - 250 g, moučkový cukr - 125 g, máslo - 125 g (lze nahradit Herou), špetka soli, vejce - 1 ks, strouhanka - jemná
Na náplň: hruška - 2 ks, jablko - 1 ks, zakysaná smetana - 1 kelímek, vejce - 2 ks, moučkový cukr
Postup
- Připravíme si křehké těsto: Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse.
- Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a šikovně prsty jedné ruky prohněteme. Tuk se spojí s moukou a vejcem. Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout.
- Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje. Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vtlačíme do formy a vymáčkneme vyšší okraje.
- Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme jemnou strouhankou.
- V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C.
- Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivka být nemusí, nebo postačí jenom ořechy).
- Kysanou smetanu prošleháme s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč.
- Vložíme do trouby a 40 minut pečeme při 180 °C tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky. Je hotovo a můžeme si na koláči smlsnout ještě za tepla.
Dobrou chuť a užijte si pohodu podzimních dní.